Acupunctuur

 

Acupunctuur is in het Verre Oosten, met name China, Japan en Korea, al eeuwen lang de belangrijkste geneeswijze als onderdeel van traditionele Chinese geneeskunde.

Acupunctuur is een techniek waarbij naalden op een nauwkeurig omschreven en geïndiceerde punten worden ingebracht. Hierdoor vindt een prikkeling plaats van de betreffende lichaamspunten. Deze hebben een effect op de energiebalans in het lichaam via de zgn. meridianen. Er wordt gewerkt met steriele wegwerpnaalden. Warmtetoepassingen, cupping, ooracupunctuur, kruiden en/of voedingsadviezen kunnen tevens een belangrijk onderdeel uitmaken van de behandeling.

Doet het pijn?

 

Het inbrengen van de naalden voelt men nauwelijks tot niet. soms ontstaat er bij het inbrengen een kort gevoel alsof er een soort stroompje vanaf de naald komt, Dat is het zgn. 'Chi' effect. Chi betekent energie en het betekent dat de bijbehorende meridiaan geactiveerd is.

 

Hoe lang duurt een behandeling?

 

Het eerste consult duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. De volgende behandelingen duren ongeveer 45 minuten.

 

Lokalisatie van de acupunctuurpunten op de (hoofd)meridianen

 

Diagnostiek

 

Tijdens de eerste behandeling, maar ook bij de volgende consulten zal ik u vragen stellen om erachter te komen wat uw klachten zijn. Daarnaast maak ik o.a. ook gebruik van pols-en tongdiagnostiek. Op deze manier kan ik te weten komen waar de verstoringen in uw lichaam zich bevinden en daar mijn therapie op richten. Door dit steeds weer te controleren op veranderingen die u bemerkt en en in bijvoorbeeld de pols of de tong wordt de therapie steeds geevalueerd en geoptimaliseerd.

 

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

 

Dit zal afhankelijk zijn van uw klachten. In de eerste vier tot zes behandelingen moet er een verandering plaats hebben gevonden en uw klachten verbeteren. Soms merkt u na de eerste behandeling al een verbetering op. 

 

Infertiliteitsproblematiek neemt een langere tijd in beslag omdat je moet werken aan de cyclus van de vrouw of de man. Daardoor kan het een paar maanden duren voordat de verandering merkbaar wordt. Ook hier zijn uitzonderingen waarbij een zwangerschap binnen een paar maanden een feit is. Tijdens de behandeling vraag ik de vrouwen een temperatuurcycluskaart bij te houden en deze mee te brengen naar de praktijk als ze die al hebben.